Cicle de la terra natal II

Les primeres descobertes, Crònica del país natal. Vida i mort d'un petit món, Visió de l'Ebre català i Guia de Benissanet (Ribera d'Ebre)

Artur Bladé i Desumvila

Cicle de la terra natal II

Vols tastar-lo?

Afegir al cistell

Preu: 19,70€

Col·lecció: Obra completa Artur Bladé Desumvila, núm. 3

ISBN: 978-84-9791-319-5

Nombre de Pàgines: 352

Mides: 15,5 x 23,3 cm

Enquadernació: Tapa dura

Data primera edició: Desembre del 2007

Compartir aquesta pàgina a:

Cicle de la terra natal II

Les primeres descobertes, Crònica del país natal. Vida i mort d'un petit món, Visió de l'Ebre català i Guia de Benissanet (Ribera d'Ebre)

Artur Bladé i Desumvila

Volum 3: Cicle de la terra natal II. En aquest tercer volum de l’Obra completa d’Artur Bladé —el segon dels que integren el cicle que hem convingut a anomenar de la terra natal— publiquem quatre llibres que, amb gèneres diferents, conti nuen abordant com a temes principals la descripció del poble, el riu i la infantesa de l’autor. En Les primeres descobertes, es recullen els articles que, durant deu anys, de 1985 a 1995, Artur Bladé va escriure per als infants del seu poble. En Crònica del país natal. Vida i mort d’un petit món, publicat el 1958 i escrit des de Mèxic, és «producte de l’enyor», una suma de petits fl axos diferenciats temàticament, però alhora units per la mateixa música humana i de paisatge. Visió de l’Ebre català és el relat d’un viatge fluvial, el 1968, de Riba-roja al Delta, convertit en un reportatge d’unes quaranta pàgines. Guia de Benissanet, de 1982, és una breu monografi a històrica, destinada a sintetitzar les dades essencials del seu poble natal (situació geogràfica, evolució demogràfica, climatologia, gastronomia, economia, història, cultura i patrimoni natural, artístic o arquitectònic).

Introducció de: Xavier Garcia Pujades

Artur Bladé i Desumvila

Artur Bladé i Desumvila (Benissanet 1907 – Barcelona 1995) va conrear la narrativa i l’assaig i va fer incursions en la poesia i el periodisme. Personalitat autodidacta de les nostres lletres, republicà i catalanista, es va exiliar al fi nal de la guerra civil a França i a Mèxic, on va elaborar literàriament els records de la guerra i de l’exili, les converses mantingudes amb Pompeu Fabra, Antoni Rovira i Virgili i Francesc Pujols, així com la vida al seu poble i la comarca natals, la Ribera d’Ebre; tot això va formar un tríptic literari, històric i sentimental d’una quinzena de llibres que ja són tota una referència en el memorialisme català del segle XX, al costat de les grans obres de Pla, Gaziel o Sagarra. Al seu retorn a Catalunya, el 1961, va col·laborar activament en el redreçament cultural i lingüístic del país. Va publicar diversos volums d’història, va escriure àmpliament en la premsa catalana (Avui, Tele-Estel, Serra d'Or...) i va iniciar una llarga sèrie de dietaris, anomenats Viure a Tarragona, que abasta la crònica dels deu últims anys del franquisme i els primers de la transició.

Recull de premsa

TV3 / Divendres - 21/06/2017
Obres completes, quines? (Sam Abrams / diari Avui)